Dandelion Radio
Dandelion Radio
Dandelion Radio
Home page
Latest station news & Dandelion related events
Dandelion Radio's broadcast schedule
What you can hear in this month's shows
Profiles of our DJs
Tracklist archive for previous shows
Background info and history
Dandelion Radio's Festive 50 results
Dandelion Radio related compilations and releases
Photos of Dandelion staff and events
Sign our guestbook
How to get in touch
Recommended websites
Dandelion Radio is
fully licenced with:
PRS For Music - Performing Right Society PPL - Phonographic Performance Limited
Listen to Dandelion Radio - click here for web player or one of the links to the right to open the audio stream Listen to Dandelion Radio with media players such as Winamp, iTunes & RealPlayer Listen to Dandelion Radio with Windows Media Player

'Broadcast One' - Dandelion Radio's 1st compilation album

NEWS:
Rather a lot of Halloween stuff this month ... all month!

Artist Info

Zdeněk Liška

Zdeněk Liška
Image from Discogs
Powered by Audioscrobbler™Zdeněk Liška (16 March 1922, Smečno – 13 August 1983, Prague) was a Czech composer who produced a large of number film scores across a prolific career. He was very relevatory in development of experimental electronic music, composed for severel movies from the beginning of his work, that started in the 1950s, thrilled in using unique sound sources. He also created a great deal of iconic scores for important live-action films of the Czech New Wave including The Shop on Main Street, Marketa Lazarová, Valley of the Bees, Fruit of Paradise and Ikarie XB-1. He worked notably with animator Jan Švankmajer, scoring several of his earlier short films: Punch and Judy (1966), Et Cetera (1966), Historia Naturae (Suita) (1967), The Flat (1968), Don Juan (1969), The Ossuary (1970), Jabberwocky (1971), and Leonardo's Diary (1972), and later The Castle of Otranto (1979). Liška's music for Švankmajer's Historia Naturae (Suita), The Flat, and The Ossuary was also featured in the 1984 short film by American animators the Brothers Quay entitled The Cabinet of Jan Švankmajer.

http://www.imdb.com/name/nm514097/

Selected filmography:
* 1950 - Pára nad hrncem
* 1952 - Poklad Ptačího ostrova
* 1953 - Z Argentiny do Mexika, Afrika I a II
* 1956 - Míček Flíček
* 1957 - Tam na konečné, Nové světy - selection of archive music
* 1958 - Vynález zkázy, Muž mnoha tváří
* 1959 - Probuzení
* 1960 - Vyšší princip, Holubice, Laterna magika II.
* 1961 - Baron Prášil, Ďáblova past, Labyrint srdce, Spadla s měsíce
* 1962 - Půlnoční mše
* 1963 - Cesta hlubokým lesem, Tři zlaté vlasy děda Vševěda, Ikarie XB-1, Smrt si říká Engelchen
* 1964 - Čintamani a podvodník, Obžalovaný, Jak dělat podobiznu ptáka
* 1965 - Obchod na korze, Sběrné surovosti
* 1966 - Poklad byzantského kupce, Lidé z maringotek, Anděl blažené smrti
* 1967 - Údolí včel, Zmluva s diablom, Útěk, Marketa Lazarová
* 1968 - Spalovač mrtvol, Spravedlnost pro Selvina (TV), Hříšní lidé města pražského (TV series)
* 1969 - Adelheid, Vtáčkovia, siroty a blázni, Touha zvaná Anada, Ovoce stromů rajských jíme
* 1970 - Partie krásného dragouna, Medená veža
* 1971 - Smrt černého krále, Pěnička a Paraplíčko, Orlie pierko
* 1972 - Vlak do stanice Nebe, Ukradená bitva
* 1973 - Pověst o stříbrné jedli, Hriech Kataríny Padychovej
* 1974 - Kto odchádza v daždi, Poslední ples na rožnovské plovárně, Jáchyme, hoď ho do stroje
* 1975 - Tak láska začíná, Nevěsta s nejkrásnějšíma očima
* 1976 - Dým bramborové natě, Smrt mouchy, Odysseus a hvězdy
* 1977 - Volání rodu, Na Veliké řece, Osada Havranů, Stíny horkého léta, Příběh lásky a cti, Hodina pravdy
* 1978 - Silnější než strach, Čekání na déšť, Setkání v červenci
* 1979 - A poběžím až na kraj světa, Smrť šitá na mieru
* 1980 - Signum laudis
* 1981 - Kam zmizel kurýr
Read more on Last.fm. User-contributed text is available under the Creative Commons By-SA License; additional terms may apply.
Artist biography from last.fm




Some other places to look for information:
last.fm
Discogs
MusicBrainz